Manzoni - jedinstvena sorta bijelog grožđa

Nastanak vinove loze Manzoni Bianco, ili Incrocio Manzoni potaknuto je interesom, koji je u Europi nastao sredinom devetnaestog stoljeća, za genetsko poboljšanje vinove loze križanjem, kao rješenjem za mnoge bolesti, koje su tada izazivale krizu vinogradarstva diljem Europe.
Pionir je bio prof. Muller koji je križanjem vinove loze rizlinga i silvanera dobio poznati Muller Thurgau.
Istraživanja u talijanskoj regiji Veneto, započela su 1924. godine zahvaljujući prof. Luigi Manzoniju koji je zajedno s prof. Dalmassom imao za cilj dobivanje nove bijele i nove crvene sorte grožđa koje bi mogle zamijeniti ili nadopuniti tradicionalnih koji su u to vrijeme rasli na području Doc Piave.
Niz kombinacija križanja razvijenih u Vinogradarsko-enološkoj školi u Coneglianu, dale su rezultata 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća kada nastaje Manzoni Bianco kao križanje Rizlinga Renano i Pinot-a Bianco.
Trenutno je Manzoni Bianco većinom zasađen je u Italiji na oko 10.000 hektara, najviše u regijama Friuli, Trentino i Veneto, ali ima ga i na jugu Italije tako da se može naći u Kalabriji, Moliseu i Apuliji. Manzoni Bianco je prisutan u pojedinim hrvatskim vinogorjima, tako da ga nešto ima u Slavoniji, Istri , te na prigorskom bregu vinarije Bedekovich.
Bedekovich Manzoni EKO je vino iz ekološkog uzgoja. Živog i zaobljenog okusa s dobro doziranom kiselinom u kontri koja mu daje idealni balans. Ima dosta tercijarnih aroma, to jest, vino je sasvim razvijeno, ali na lijep, plemeniti način. Okus je i dalje intenzivan, dugačkog trajanja, s puno svježine te sa mineralnošću i kremoznošću na retrookusu, plus ugodna gorkastost. Slojevito vino koje dostojanstveno stari. Mekani sirevi kao što su Camembert i Brie, pastrva sa žara, gratinirana cvjetača i drugi tipovi nježnije hrane su idealan par ovom vinu.